Friday, October 25, 2013

Landasan Keretapi Lama Kuala Selangor- Klang

dari: http://akubudaktelok64.blogspot.com/2013/06/bukti-kewujudan-landasan-keretapi-lama.html

Landasan Keretapi Lama Kuala Selangor- Klang


Assalamualaikum wbt. Salam sejahtera

Kali ini aku nak bercerita tentang laluan yang ramai orang termasuk orang Klang pun tak tahu atau perasan. Cuba korang tengok peta kat bawah ini. Korang familiar kan dengan nama-nama tempat dalam peta tu?Aku nak korang teka...yang warna merah tu garisan apa kebenda?Yesss, tepat sekali ..garisan tu menunjukkan landasan keretapi di Selangor. Tapi pelik sikit, mana ada keretapi kat Kuala Selangor? Memey ler takde sekarang, tapi dulu memang ada..masa omputeh dulu. Dari Klang ke Kuala Selangor, panjang landasannya 29 1/2 batu (kira-kira 50 km). Kalau korang nak tahu rel keretapi kini dah lama tak ada,dah dicabut.
Laluannya dah diturap atau dibiarkan tanah merah jer. Yang ada kini cuma nama jalan rayanya, Jalan Keretapi Lama,,Korang nak tahu kat mana jalan ni? Cuba bawa kereta menghala ke Kapar tapi ikut jalan belakang Kilang Fung Keong...itulah Jalan Keretapi Lama. Jalan itu selari dengan Jalan Kapar (Laluan Persekutuan 5). Jalan itu bersambung terus ke Batu Empat, iaitu Kg. Perepat, Kg.Sementa, sampailah ke pekan Kapar (jalan belakang) Cuba korang cruising area yang aku cakapkan itu...sure korang setuju dengan aku...Jadi, untuk buktikan apa yang aku cakapkan tadi Fakta bukan Auta, maka aku terpanggil untuk selongkar internet bagi mencari kebenaran, agar semua orang akan angguk,angguk...geleng,geleng apa yang aku cakap ini. Hihihihi...
 Akhirnya, AKU DAH JUMPA! Bagi korang yang tak reti-reti speaking London tu, atau faham tapi TETAP nak pertahankan Kemelayuan korang, jadi aku translate ler ikut suka aku... 

A map of the old railway line which ran along the coast from Klang to Kuala Selangor, a total length of 29 and half miles. The miles from Klang are marked on the map.
(Peta lama jalan keretapi lama pesisir pantai dari Klang ke Kuala Selangor. Jarak keseluruhan 29 1/2 batu. Jarak dari Klang ditanda di dalam peta.)



 Ini peta terkini Jalan Keretapi Lama



 Jalan Landasan
  Jambatan kecil depan masjid Bt 4 bersetentang Taman Klang Utama

The very faded old photographs of two bridges were found in the collection of George Dearie Russell and show their construction. The figure in white on top of the bridge on the right might be George. Both bridges are on the Klang to Kuala Selangor line.the bridge as being at Sg Puloh Batu 5, Kapar and for the information that the wheels on posts are the watergate to control the water level into sg puloh , the water coming from the sea (behind the cameraman). The other part of the bridge is under the big tree across the river. Batu 5 = 5th mile between Sg Putus Halt (4th mile) and Vallambrosa Halt (7th mile).
Dua gambar lama dua buah jambatan daripada koleksi  George Dearie Russel  yang menunjukkan kerja-kerja pembinaannya. George (bebaju putih) berdiri di atas jambatan tersebut.Kedua-dua jambatan terletak di laluan Klang- Kuala Selangor. Jambatan di Batu 5, Sg. Puloh, Kapar.Terdapat kunci air yang mengawal air dari laut. Sebahagian lagi jambatan ini sedang dalam pembinaan, iaitu di bawah pokok besar di seberang sungai tersebut. Batu 5 terleak di antara Hentian Sg. Putus (Batu 4) dan Hentian Vallambrosa di Batu 7.

Dulu
Kini


Pasir Tuntung Bridge, Assam Jawa, Selangor. Thanks to Khursaini A Fatah for identifying the bridge and to Abdul Rahim Mahmudin, Wan Mohd Faiz, Azizan Zulkifli, and Hafizi Azmal for permission to use their modern photographs of the two bridges
(Yang kat bawah ini pula gambar jambatan kat Pasir Tuntung, Assam Jawa, Selangor. Terima kasih ler buat bebudak Melayu yang tersebut tu kerana bagi izin pakai gambar-gambar moden kedua-dua jambatan  tu)

Dulu

 Kini

Nak tahu lagi? Bacalah kat sini.....

4 comments:

Pssst..... said...

macam blog aku jer...bagi ler kredit sikit kat blog Aku budak telok

mat asri said...

dah letak credit kat atas sekali tu... dari: http://akubudaktelok64.blogspot.com/2013/06/bukti-kewujudan-landasan-keretapi-lama.html

mungkin tak perasan sekali pandang

mat asri said...

dah sudah juga di tambah di blog http://akubudaktelok64.blogspot.com/2013/06/bukti-kewujudan-landasan-keretapi-lama.html dalam ruangan komen kata-kata di bawah:

mat asriOctober 25, 2013 at 7:27 AM
bro .. mohon share your info/blog/writings... buat pengamatan org Klang . Trima kasih banyak

mat asri said...

seperti dinyatakan di heading blog saya.. "The writings/articles/scribbles are my collection of what is stumbled or read somewhere on the net (I try to give credit where it is due)."

dan most of the time i acknowledged where i got the info from.

GoogleAd

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...