Wednesday, May 06, 2015

Istiadat Pertabalan Sultan Perak Ke-35, DYMM Paduka Seri Sultan Nazrin Muizzuddin Shah

https://www.youtube.com/watch?v=Md1SgdfGA2k


KUALA KANGSAR: “Sebagai sultan yang baru diamanahkan menakhodai bahtera negeri, masih banyak perkara yang perlu dipelajari dan pelayaran yang panjang ini tidak mungkin dapat dilakukan secara berseorangan,”.

Begitu titah Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah sejurus selepas ditabalkan sebagai Sultan Perak ke-35 dalam Istiadat Pertabalan Sultan Perak XXXV yang berlangsung di Balairong Seri Istana Iskandariah, di sini sebentar tadi.

Titah Baginda, bagi mengalas tugas bergelar seorang Sultan merupakan amanah besar yang sarat dengan pelbagai tanggungjawab perlu digalas.

“Era kegemilangan sesuatu pemerintahan merupakan sesuatu pemerintahan tercipta apabila pemimpin menghormati ulama dan menghargai ilmuan, ulama, ilmuwan yang berani menyuarakan hak dan tegas menentang yang batil,” titahnya lagi.

Tambah baginda lagi, istiadat pagi ini melambangkan citra untuk terus mendaulatkan institusi Raja, satu pelanjutan adat, kesinambungan budaya, kekayaan budaya, sekali gus mengekalkan identiti sesuatu tamadun pemerintahan negeri Beraja.

“Pada 28 Mei 2014, Dewan Negara Perak mencapai kata sepakat menamakan Beta sebagai Sultan Perak ke-35 dengan membawa gelaran Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bermaksud ‘pemerkasa agama’..sesungguhnya Islam itu adalah identiti yang tidak dapat dipisahkan dengan Raja Melayu,” titah Baginda.

Titah Nazrin lagi, kuasa Raja disandarkan dengan hukum kerana Raja juga tidak boleh mengingkari tuntuan syarak serta kemuliaan Raja turut dinilai dari sudut amal makruf dalam menyempurnakan tanggungjawab.

“Kuasa Raja tidak dipertikaikan, selagi Raja tidak memperlihatkan sifat menyeleweng dan selagi tidak mematuhi hukum yang termaktub,” baginda bertitah.

Nazrin bertitah, bahawa Raja pemerintah merupakan payung kedaulatan negara, serta wajib memberi naungan saksama kepada rakyat tanpa mengira kaum dan agama.

“Semestinya takhta pada setiap ketika tidak bersifat partisan, malah wajib mencuar tinggi di atas segala polemik politik kepartian, demi memastikan peranan takhta diterima baik dan diperlukan bagi penimbang tara mendamaikan sebarang persengketaan,” titahnya.

Titah Baginda lagi, kekuatan sesebuah negara amat dipengaruhi oleh tahap amal makruf yang dilakukan dengan ketegasan negara memerangi kemungkaran bagi menentu kerukunan dan kemakmuran.

“Berpegang dan yakinlah kepada rahmat Ilahi untuk melakukan amal makruf dan yakinlah akan perlindungan Ilahi untuk memerangi kemungkaran… tegapkan iman agar terbina sebuah negara yang kukuh bersatu, teguh, aman dan makmur,” titah baginda lagi.


 


Sejarah Kesultanan Perak bermula pada awal abad ke 15 iaitu pada tahun 1528 dimana Sultan Perak yang pertama, Paduka Seri Sultan Muzzaffar Shah I telah ditabalkan di Beting Beras Basah, di kuala Sungai Perak berhampiran pekan Bagan Datoh. Sebelumnya, dua pembesar Perak iaitu Tun Saban dan Nakhoda Kassim telah menghadap Sultan Mahmud Shah, Sultan Melaka yang bersemayam di Kampar untuk memperkenankan seorang puteranya untuk dijadikan Sultan Perak. Baginda telah memperkenan permintaan tersebut dan mengarahkan putera keduanya iaitu Raja Muzaffar Shah ke Perak.
Sewaktu Bahtera baginda menghampiri di kuala Sungai Perak dan sampai ke kawasan Beting Beras Basah, bahtera baginda telah dipukul ombak yang besar dan terdampar secara tiba-tiba diatas satu beting ditengah lautan tersebut. Baginda telah mengarahkan supaya dibuangkan ke laut barang-barang yang berat, namun laut tetap bergelora. Lalu baginda pun berseru :
"Sekongkong Tanah Minangkabau
Selilit Pulau Perca
Di lengkong ular Saktimuna
Perpisahan Beta di selat Melaka
Jika Sah Beta Raja berdaulat
Lepaslah sekalian malapetaka"


Sultan Muzzaffar lantas mengambil mahkota baginda lalu membuangnya ke dalam laut. Secara tiba-tiba laut yang bergelora itu tenang kembali seperti biasa. Bahtera baginda dapat belayar semula seperti sediakala. Serentak dengan itu, Tun Saban dan pengikutnya melaungkan "DAULAT TUANKU" dan baginda Sultan Muzzaffar Shah pun ditabalkan sebagai Sultan Perak yang pertama di Beting Beras Basah. Disebabkan peristiwa tersebut, baginda telah mengambil keputusan untuk mendarat di Beting Beras Basah dan ditabalkan sebelum meneruskan pelayaran baginda.
Sejak itu, setiap Sultan Perak yang akan ditabalkan disyaratkan datang ke Beting Beras Basah ini untuk istiadat pertabalan pusaka dan bersiram tabal dan beberapa upacara lain yang akan disempurnakan oleh Pawang Diraja. Selain Sultan, Raja Perempuan juga harus melakukan upacara yang sama. Kali terakhir upacara tabal raja ialah sewaktu pertabalan Sultan Azlan Shah dan Raja Perempuan Bainun pada penghujung tahun 1985. Menurut cerita orang-orang tua di Bagan Datoh, sewaktu Almarhum Sultan Idris hendak ditabalkan menjadi Sultan Perak ke 33, dalam tahun 1963, baginda telah menyusur menggunakan sampan kecil hingga sampai di tapak tempat Sultan Muzaffar Shah mendarat pada 1528.
No comments:

GoogleAd

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...